Friday, 6 January 2012

...PERjaLANAN MENUju KEJAyaaN...

..ASSALAMUALAIKUM...

Selamat Datang ke entry terbaru aku..Boleh tahan lama jugak aku tak update blog aku nie..its ok an..blog nie pown saje2 jerk aku buat untuk isi mase lapang or nak memahirkan aku dalam mengolah ayat dan melajukan gaya menaip aku.he3..


Tajok entry aku kali nie PERJALANAN MENUJU KEJAYAAN..AKU Yakin yang korang semua pasti ingin BerJAYA dalam hidup an???aku pown ada hasrat mcm tu...tp setakat cakap jerk tanpa USAHA..mmg jadi kisah "ARNAB & KURA2" la..cakap jerk boleh menang, tapi malas nak usaha.ISH3.Arnab2....Macam biase,,aku ada pantun untok korang:-


 Aidilfitri HARI RaYA,
Pakai baju Corak Naga,
Niat diHATI nak BERJAYA,
 Baru boleh sara KEluarga.


Mak aku kadang2 ada bagi tau aku,,belajar rajin2 dulu..dapatkan kerja2 yang bagus2.pastu bawu pikir pasal awek2 nie..ha3..Mak aku cakap bila engkau ada kerja yang bagus,,engkau xpayah carik2 awek nie...awek yang akan datang carik engkau..(aku pown rasa mcm betol gak MAK aku cakap nie..he3)..Tapi setiap owang pasti ada perasan ingain merasa perkara yg orang lain buat iaitu mempunyai teman ISTIMEWA.ha3..Korang pown mesti rasa macam tu an???he3..


Nak berjaya mesti mula dari bawah..betol x???mane ada lahir2 kluar dari ehem3 terus dapat DIPLOMA...terus dapat IJAZAH..terus dapat kerja Bagus2..xde an???so??dari kecik la masa utk kita belajar rajin2..bak kata orang lama ''kecik2 xnak mati,dah besar menyusahkan owang"..ha3...Nie tidak,,mase hari pertama masok skolah rendah,,nangis meraung-raung,,nyorok bawah katil..Ayah sebat bawu la nak pegi..hurm..ape la....Bila sampai skolah,,mak ayah terpaksa tunggu tepi klas..takot anaknye lari balik rumah..almaklumlah,,rumah dekat dengan skolah..

Now,,masuk plak alam remaja ckit,,Sekolah menegah....Time nie azam dah berubah ckit..dulu UPSR maybe DApat 3B 2C..kira Ok la..tp azam tok PMR plak nak dapat 8A...azam yang baguz...betol tak???he3...tp JUST AZAM TANPA USAHA TAK KEMANA...mmg tak berjaya r...Pastu jadi pelajar FORM5, nak amek SPM pulak...stelah usaha..usaha..& terus usaha...result tak la gempak mane...mesti rasa DOWN giler an??aku yakin yang sesetengah daripada korang penah melalui situasi ini..TaPi result SPM xmenentukan segalanya..just nak tgok kita punye pencapaian n just nak tgok kita dapat U ke tak???tapi semua tu xleh pakai la,,ramai jerk kawan2 aku yang result SPM dieowang Xgempak mane pown..tp dapat jugak masuk UNIVERSITI,,and then dieowang yang lebih gempak result (DEKAN) daripada yang gempak mase SPM...betol tak kawan2???he3..

NOW dah masok alam (U) UNIVERSITI....lupekan alam persekolahan yang merundum bagi mereka yang result Xgempak,Perjalanan perlu diteruskan,,dan jadikan memori (STAA) and store dalam otak bg mereka yang dapat REsult GEmpak..BAGI yang result tak gempak tu,,tRY do the BEST kat U,,BUKTIKAN yang korang boleh berjaya walaupown Result SPM korang xgempak....and Buktikan kat MAK AYAH korang yang kita boleh berjaya and lebih berjaya daripada dieowang yang dapat result SPM gempak..

AKU YAKIN SITUASI NIE PASTI PENAH KORANG LALUI....

* kITA AKAN SENTIASA DIBANDINGKAN DENGAN ANAK OWANG LAIN YANG BERJAYA..
  (tp aku xkesah pown,,benda tu leh bagi semangat kat kita)
* DAK LAIN DAPAT HADIAH SEBAB BERJAYA..
  (kita dapat ceramah,,lagi beharga..betol x??)

So,,untuk menuju kepada KEjayaan...kita akan melalui pelbagai perjalanan,,journey,,cobaan,,masa kejatuhan,,dan kita terpaksa tempoh semua itu sebab kita ingan BERJAYA..Dan untuk Buktikan kepada semua yang kita juga boleh BERJAYA seperti mereka...

MAK SAYA KATA :- "ORANG LAIN BOLEH BUAT,,TAK KAN AWAK TAK BOLEH BUAT"..

betol tak?????Korang yang rasa..korang jawab la....

Tamat sudah story aku...aku tak tau la kalau perjalanan menuju kejayaan korang tak sama mcm cerita nie...tapi mesti ada sipi2 yang akan2 sama right???hehehhe...so???Selamat MAJU jaya untuk korang....BUKTIKAN YANG KITA JUGA BOLEH BERJAYA SEPERTI MEREKA YANG BERJAYA..

peringatan untuk aku dan untuk kawan2 aku dan untuk korang yang membaca
1. ko pown kena usaha
2. jangan malas2
3. jangan pandai tulis..pandai bace...tp xpandai buat.hahahha....
4. ko pown boleh buat mcm ape yg dieowang buat..
5.peace yoo & Smille always...



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

No comments:

Post a Comment